Tego nie wiedziałeś o Witaminie C – kwas askorbinowy

Witamina C w organizmie człowiek pełni kilka bardzo ważnych funkcji. Jej podstawowym zadaniem jest wspomaganie prawidłowego działania układu immunologicznego człowieka – to właśnie dlatego głównie myśli się o niej w czasie pory jesiennych i zimowych epidemii przeziębień. Jednak to nie wszystkie zadania jakie spełnia w ustroju człowieka ta niezwykle cenna substancja.

Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego. Nie jest on produkowany przez ludzki organizm i z tego powodu jesteśmy całkowicie zależni od zewnętrznych źródeł – kwas askorbinowy przyjmowany musi być w pokarmach. Witamina C uczestniczy w regulacji działania układu nerwowego i zachowania jego działania. To dlatego notoryczne znużenie i zmęczenie może być pierwszym objawem niedoboru tej cennej substancji. Witamina C bierze udział przy wielu procesach metabolicznych – jako przekaźnik elektronów i źródło wodoru dla komórek. Dzięki niej może zachodzić aktywność niektórych enzymów, uczestniczących w tworzeni się np. kolagenu, hormonów lub karnityny.

Nie do przecenienia jest też fakt, że kwas askorbinowy ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, z łatwością może przenikać do tkanek oraz komórek. To jeden z powodów, dla których działanie kwasu askorbinowego jest bardzo pożądane podczas różnego rodzaju kuracji oczyszczających, rehabilitacji po przebytych chorobach oraz detoksykacji organizmu. Jak dowodzą badania jest to również nieoceniona pomoc w czasie walki z chorobami nowotworowymi – witamina C nie tylko łagodzi efekty uboczne chemioterapii i radioterapii, ale także znacząco wspomaga działanie leków przeciwrakowych.

Objawami niedoboru kwasu askorbinowego są: osłabienie i zmęczenie, bóle mięśni i stawów, utrudnione gojenie ran oraz krwawienie dziąseł. W organizmie dochodzi w takim wypadku do dramatycznych zmian – osłabione zostają naczynia włosowate (co szybko można poznać po skłonności do powstawania rozległych sińców) i zmniejszone zostaje wchłanianie żelaza, co może stać się przyczyną niedokrwistości. Długotrwały niedobór tej witaminy prowadzić może do rozwoju szkorbutu, chorobowych zmian w chrząstkach i kościach oraz astmy. Kwas askorbinowy przyjmować muszą wszyscy, ale o jego poziom szczególnie dbać muszą osoby ciężko pracujące fizycznie, palacze, kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i seniorzy.

Naturalnymi źródłami kwasu askorbinowego są owoce i warzywa – najwięcej znaleźć jej można w owocach dzikiej róży i czarnej porzeczki. Znakomitym źródłem witaminy C okazuje się też niepozorna natka pietruszki, papryka oraz brukselka, chrzan i szpinak. Miłośnicy cytrusów z pewnością docenią fakt, że praktycznie wszystkie z nich zawierają kwas askorbinowy – warto zatem często sięgać po cytryny, grapefruity, pomarańcze i mandarynki. Zalecana dawka dobowa dla dorosłego człowieka to od 45 do 90 mg tej witaminy. Biorąc pod uwagę to jak wiele ważnych funkcji spełnia w organizmie, zawsze warto dbać o to, by mieć jej w swojej diecie pod dostatkiem.

Sprawdź witamina C sklep

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *