Przy wspólnym stole

Katedra Książki i Historii Mediów WDIB UW

zaprasza do wzięcia udziału
w interdyscyplinarnej konferencji pt.

Przy wspólnym stole,

która odbędzie się w dniach 29-30 czerwca 2017 r. w Warszawie.

Niezależnie od epoki historycznej dobry i smaczny posiłek był i jest ważnym elementem życia codziennego. Współcześnie problematyka jedzenia poddawana jest badaniom pod wieloma względami np. trendów na zdrową żywność i szczupłą sylwetkę, mody na gotowanie i  prowadzenie blogów, turystyki kulinarnej, zwyczajów żywieniowych wynikających ze stylu życia czy medialnych i  popularnych programów telewizyjnych.

Panele tematyczne:

  1. Od tradycji mówionej do książki kucharskiej i kulinarnego bloga.
  2. Rola i funkcje wspólnego posiłku.
  3. Potrawy i zwyczaje kulinarne.
  4. Kultura materialna i symboliczna stołu.
  5. Jedzenie w sztukach.
  6. Media w kuchni, kuchnia w mediach.
  7. Gotowanie na ekranie.
  8. Turystyka kulinarna.

Zgłoszenie tematów referatów (wraz z abstraktami) przyjmowane są do 17 marca 2017 r.

Zgłoszenie uczestników konferencji (bez referatów) przyjmowane są do 1 czerwca 2017 r.

Opłata konferencyjna wynosi 350 zł.

Zobacz
Ogłoszenie o konferencji

Komentarze

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *