Przedstawiono projekt wystawy Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon

Pięć sal, a w nich wyobrażenia neuronów, helis DNA i ludzkich tkanek, składa się na scenografię Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon, której projekt zaprezentowano we wtorek w Krakowie. Placówka będzie miejscem nauki i zabawy, przeznaczonym głównie dla dzieci i młodzieży.

„Zależało nam na tym, żeby nasza wystawa była całością, ale jednocześnie, żeby każda sekcja, każda strefa w jakiś sposób oddawała jej klimat i tematykę” – mówiła podczas wtorkowej konferencji prasowej w Krakowie architekt Diana Żurek ze studia projektowego Koza Nostra Studio. Jak podkreśliła, w Małopolskim Centrum Nauki Cogiteon będzie „panował klimat bardziej +w skali człowieka+ niż taki, jak dotychczas stwarzało się w centrach naukowych, gdzie mamy gigantyczną przestrzeń i nie do końca wiemy, gdzie się znajdujemy”.

Studio, które w marcu wygrało konkurs na wstępną koncepcję scenografii wystawy stałej, zapewniło, że zwiedzający będą polegać na własnych zmysłach, samodzielnie szukać odpowiedzi, ale też współpracować ze sobą. Scenografia wystawy ma im pomagać i stymulować do działania, ale także umożliwiać odpoczynek w strefach ciszy. Jak zapowiedziano, każda z pięciu edukacyjnych sal została zaprojektowana według podobnego schematu, w myśl którego centralnym punktem każdego pomieszczenia jest siedzisko w formie zjeżdżalni, łąki, planu miasta czy amfiteatru.

Różnorodna będzie także kolorystyka sal – od zieleni, poprzez szarość i fiolet, kończąc na czerwieni i granacie. Zgodnie z zapowiedziami, dzięki przyjaznej przestrzeni i atrakcyjnemu wnętrzu, centrum stanie się miejscem nauki i zabawy; w jego salach będzie można zarówno odpocząć, jak i wziąć udział w pokazach naukowych. „Jest to przestrzeń nieoczywista, nie do końca naukowa, ale bardziej przestrzeń do odkrywania” – zapewniła Diana Żurek.

Miejsce to jest przeznaczone głównie dla dzieci i młodzieży. Jak zapewnił dyrektor małopolskiego centrum Piotr Szymański, nawet te najmniejsze z nich nie poczują się oszołomione nadmiarem naukowych wrażeń. „Mamy też przestrzeń dla małych dzieci, w której można je zostawić. Jeżeli ktoś wybiera się z rodziną do bardziej +poważnego+ miejsca, mając dwójkę dzieci, czteroletnie i dziesięcioletnie, to mniejsze może trochę się nudzić, nie zawsze rozumie tę przestrzeń dla starszych” – wyjaśnił Szymański.

Podkreślił, że kolejną ciekawą przestrzenią w centrum jest zielony dach. „Jest to bardzo duża przestrzeń, ponieważ cały nasz obiekt zajmuje cztery hektary. Natomiast zielony dach będzie dostępny dla wszystkich mieszkańców; przestrzeń nie będzie zamknięta, będzie dostępna 24 godziny na dobę dla wszystkich użytkowników” – dodał.

Siedziba Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon, która powstanie w krakowskich Czyżynach, zostanie wybudowana na planie trójkąta. Obiekt zaprojektowali architekci z biura Heinle, Wischer und Partner. Prace nad krakowskim centrum finansowane są częściowo ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Koszt inwestycji, tj. budynku wraz z zagospodarowaniem otoczenia, to ok. 91 mln zł. Budynek wraz z wystawą stałą, laboratoriami, salą konferencyjną i przestrzeniami towarzyszącymi powstanie w 2022 r.

PAP – Nauka w Polsce, Nadia Senkowska

Komentarze

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *